5 tipp az adathalászat ellen nem csak Gmail fiók tulajdonosoknak

Így védekezz az adathalászat ellen

Az adathalász üzenetek olyan megtévesztő tartalmú megkeresések e-mailben vagy sms-ben, amelyek célja személyes vagy pénzügyi adataink megszerzése. A cyberbűnözők a megtévesztő üzenetek felhasználásával megszerzett adatokkal visszaéléseket követnek el, és anyagi, erkölcsi károkat okoznak.  Megtévesztő e-maileket, hirdetéseket vagy webhelyeket használnak, amelyek az eredetiekhez megtévesztően hasonlítanak, így a felhasználó abban a hiszemben adja meg adatait, hogy azokat a valós szolgáltatóhoz, állami vagy egyéb hivatalos szervezethez küldi el.

5 tipp az adathalászat ellen Gmail fiókkal rendelkezőknek
(és nem csak nekik)

Legyünk gyanakvók, óvatosak

Soha ne kattintsunk ismeretlenektől, vagy megbízhatatlan forrásból érkező linkekre. Vizsgáljuk meg tüzetesen az üzenetben szereplő linkeket és nézzük meg a hivatalos weboldalt, vessük össze az eredetivel. Az adathalász támadások során első ránézésre a hivatalossal megegyező webcímet vagy e-mail címet használnak (pl. [email protected] cím helyett [email protected])

Hagyjuk figyelmen kívül  a személyes adatainkra vonatkozó, e-mailben vagy sms-ben érkező kéréseket

Soha ne adjuk meg felhasználói nevünket, jelszavunkat, személyazonosító okmányunk azonosítószámát, bankszámlaszámunkat, PIN-kódunkat, nankkártyaszámunkat, születési időnket és egyéb személyes adatunkat. Amennyiben ilyen tartalmú üzenetet kapunk, és bizonytalanok vagyunk az üzenet valódiságtartalmában, vegyük fel a kapcsolatot az üzenetküldőként megjelenő céggel, szervezettel az sms-re, e-mailre vonatkozóan.

Soha ne tegyük közzé kapcsolatfelvételi adatainkat nyilvános fórumokon.

Figyeljünk a Google figyelmeztetéseire

A Google beépített biztonsági szűrőrendszere mindig figyelmeztet a veszélyes üzenetekre, a nem biztonságos tartalmakra és a megtévesztő webhelyekre a képernyőn megjelenő felhívás formájában. Ne kattintsunk a linkre, ne töltsük le a mellékleteket, ne adjuk meg személyes adatainkat, ha a Google erre figyelmeztet bennünket.

Ne dőljünk be a gyors meggazdagodást, nyereményt ígérő üzeneteknek

Túl szép, hogy igyaz legyen? Ez gyakorlatilag minden esetben így van, ha anyagi előnyökről  szóló üzenet érkezik.

Ne üljünk fel a sürgetésnek

Legyünk óvatosak az olyan sürgősnek feltüntetett üzenetekkel, amelyek látszólag a következő feladóktól érkeztek:

  • Megbízható személyektől, például egy barátjától, családtagjától vagy munkatársától.
  • Hivatalos szervek és személyek, banki alkalmazottak, bűnüldöző szervek tagja vagy egészségügyi tisztségviselők.