Biztonsági tippek mobileszközök használatához az NSA szakértőitől

Online biztonsági tippek mobileszközökhöz az NSA szakértőitől

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) már 2020-ban közétette a biztonságos mobileszköz használattal kapcsolatban azokat a főszabályokat, amelyeket betartva lényegesen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy mobiltelefonunkon, tabletünkön tárolt adataink illetéktelenek kezébe kerüljenek, vagy eszközünkön keresztül megfigyelés áldozatává váljunk.

Ezek a tanácsok napjainkban méginkább megszívlelendőek, hiszen az elmúlt években a kiber-bűnözés mértéke tovább nőtt, 2024-ben már a tavalyi évhez képest is megközelítőleg 28%-al több a regisztrált online visszaélések száma. Nézzük tehát azokat a főszabályokat, amelyek segíthetnek elkerülni azt, hogy mi is az internetes bűnözők áldozatául essünk mobileszközünk használata miatt.

Hetente egyszer kapcsoljuk ki a mobilt

Ezt az alapvető és pofonegyszerrű védekezési módot minden héten legalább egyszer alkalmazzuk. Mobilunkat rendszeresen újraindítva elkerülhetjük a rosszindulatú programok beépülését készülékünk operációs rendszerébe, vagy megszakíthatjuk a már települt nem kívánt programok eltervezett futtatását és zavarhatjuk működésüket. Kapcsoljuk ki, majd indítsuk újra tehát időről-időre készülékünket a nagyobb biztonság érdekében.

Nyilvános wifi kapcsolat mellőzése, Bluetooth kapcsolat ha feltétlenül szükséges

Csak akkor használjuk nyilvános wifi-t illetve a Bluetooth kapcsolatot, amikor feltétlenül szükséges. Ezeken a kapcsolatokon keresztül játszi könnyedséggel települhetnek eszközeinkre nem kívánt programok, ellophatják jelszavainkat és adatainkat. Fontos, hogy repülő üzemmódba állítva telefonunkat önmagában nem segít az illetéktelen behatolások megakadályozásában.

Minden appot és az operációs rendszert is tartsunk frissen

Ne spóroljunk a frissítések telepítésével, ha biztonságban szeretnénk tudni adatainkat. A rendszeres frissítések a kiber védelmi vonal legfontosabb elemei közé tartoznak, segítségükkel jelentősen csökkenthetőek a behatolási kísérletek eredményességi mutatói.

Csak hivatalos csatornákról töltsünk le appokat

Kerüljük a kisebb, kevésbé ismert online felületekről az applikációk letöltését, csak a hivatalos applikáció letöltő felületekről szerezzük be a kívánt bővítményeket (Pl. Google Play, Apple App Store).

Képernyőfeloldáshoz jelszó használata

A képernyőzár feloldásához célszerű az ábra megadása helyett biztonságos jelszót választanunk és használnunk. Az ábra megadása sokkal könnyebben visszafejthető, ha valamilyen oknál fogva illetéktelen kezekbe kerül mobileszközünk.

Tartsuk kézközelben eszközeinket

Talán az egyik legalapvetőbb biztonsági tanács, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül mobileszközeinket, elsősorban nyilvános helyeken kerüljük az olyan helyzeteket, amikor hosszabb vagy rövidebb időre mobiltelefonunk vagy tabletünk bárki számára hozzáférhető. Ezek a helyzetek kitűnő alkalmat teremtenek adathalász programok vagy egyéb rosszindulatú, támadó szoftverek telepítésére.

Biztonságos online csatornákon kommunikáljunk

Ha bizalmas témákról van szó, mindig a fejlett titkosítási eljárásokkal védett applikációkat használjunk a kommunikációhoz. Néhány a legelterjedtebbek közül: Telegram, Whatsapp, Signal.

Fotó forrása: pexels.com