Google Passkey beállítás Google fiókhoz

A Google Passkey a jelszómentes belépés eszköze a Google fiók használatához. A Google Passkey beállításával arcfelismerés, ujjlenyomat vagy az eszköz feloldásához használt PIN megadásával jelentkezhetünk be, nincs többé szükség az e-mail cím és a jelszó beírására. A passkey használatával jelentősen csökkenthető a kiber-támadások kockázata, ezáltalán biztonságosabban internetezhetünk. Az alábbiakban a Google Passkey beállítás folyamatának lépéseit, használatának előnyeit és hátrányait ismertetjük.


A Google Passkey, azonosítókulcs beállítás lépései

  1. Nyissuk meg Google fiókunkat erre a linkre kattintva, vagy írjuk be böngészőnk címsorába a https://myaccount.google.com linket és nyomjunk az ‘Enter’ billentyűre.
  2. Miután bejelentkeztünk Google fiókunkba, kattintsunk a bal oldali menüsorban a ‘Biztonság‘ menüpontra.
  3. A ‘A Google-ba történő bejelentkezés módja‘ szekcióban a ‘További bejelentkezési beállításokat is megadhat‘ szöveg alatt válasszuk ki az ‘Azonosítókulcsok és biztonsági kulcsok‘ opciót.
  4. A rendszer ismét Google fiókunkhoz szükséges jelszavunkat fogja kérni, miután megadtuk a jelszót a passkey (azonosítókulcs) létrehozására szolgáló oldalra jutunk.
  5. Válasszunk az azonosítási lehetőségek közül (arcfelismerés, ujjlenyomat, képernyőfeloldásmobileszközön, PIN) és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat a szolgáltatás aktiválásához.

Passkey beállítás Google fiókhoz, azonosítókulcs beállítás a Google szolgáltatásaihoz


A Google Passkey használatának előnyei

  • A Passkey használata védelmet biztosít az adathalász weboldalak ellen. Google fiók esetében a Google bejelentkező oldalt imitáló adathalász, csaló weboldalak használata esetében a belépési kísérlet meg fog hiúsulni, így adataink nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.
  • Kényelmes, egyszerű belépési módot biztosít a Google fiókba teljesen biztonságos módon.

Hátrányok az azonosítókulcs használatával kapcsolatban

  1. Bejelentkezési problémák esetén vissza lehet térni a jelszavas bejelentkezési módozathoz, ami kérdésessé teszi a Passkey által biztosított védelmet.
  2. Közös használatú eszközökön (pl. munkahelyi számítógépeken) nem ajánlott a szolgáltatást használata.
  3. A Passkey nem működik minden böngésző és eszköztípuson. Apple-nél elvárt az iOS 16 vagy macOS Ventura operációs rendszer használata, Android esetén minimum 9 (Pie), Windowson pedig Windows 10. Böngészőknél követelmény legalább a Chrome 109, Safari 16, vagy Edge 109 (vagy későbbi verzió) használata.

Kapcsolódó oldalak