Hasznos tippek mobil és egyéb IT eszközök adattörléséhez adásvételkor

adatok törlése adásvétel előtt mobilról, laptopról

Az adatok törlése az egyik legfontosabb lépés a használt mobiltelefon, laptop vagy személyi számítógép adásvétele során. Ennek elmulasztása nagy kockázatot jelenthet az érzékeny adatok illetéktelen kezekbe kerülése miatt. Az alábbiakban egy vázlatot kínálunk arra vonatkozóan, hogy mik a legfontosabb teendők az adatok biztonságos törlése érdekében.A legfontosabb tennivalók az adatok törlése előtt

Számos dologra szükség van, amit ellenőrizni kell az adatok törlése előtt az eszközről.

 1. Győződjünk meg róla, hogy van biztonsági másolat minden olyan személyes adatunkról, amelyet szeretnénk megtartani.
 2. Ha az eszközünket online szolgáltatásokhoz (például banki ügyekhez, vásárláshoz, e-mailhez vagy közösségi médiához) használjuk, előfordulhat, hogy azokba be vagyunk jelentkezve jelszó nélkül. Ha ez a helyzet, győződjünk meg róla, hogy rendelkezésre áll ezeknek a fiókoknak a belépési adata.
 3. Ha az eszközt használjuk az otthoni ‘okos’ eszközök irányítására (például biztonsági kamerákhoz), győződjünk meg róla, hogy másik eszközzel képesek vagyunk ezeket kezelni.
 4. Ha az eszközt használjuk online fiókjaink belépéséhez a kétfaktoros hitelesítéshez (például az SMS-kóddal történő megerősítéshez), akkor meg kell győződnünk  arról, hogy működik-e ez egy másik eszközön is. Bizonyosodjunk meg róla (és ellenőrizzük is, hogy valóban működik), mielőtt törölnénk az adatokat az eladni/kölcsönadni kívánt eszközről.

Az adattörlés menete

I. Használt mobiltelefon adásvételekor

 1. Adatmentés a fontos fájlokról (pl. fényképek, videók, üzenetek stb.)
 2. Kijelentkezés az összes alkalmazásból (pl. Facebook, Gmail, banki alkalmazások stb.)
 3. Visszaállítás az alapértelmezett beállításokra (factory reset)

II. Használt laptop adásvételekor

 1. Adatmentés a fontos fájlokról (pl. dokumentumok, képek, zene stb.)
 2. Kijelentkezés az összes alkalmazásból (pl. Google Drive, Dropbox, szoftverek stb.)
 3. Törlés az összes fájlról és alkalmazásról (formázás)

III. Használt személyi számítógép adásvételekor

 1. Adatmentés a fontos fájlokról (pl. dokumentumok, képek, zene stb.)
 2. Kijelentkezés az összes alkalmazásból (pl. Google Drive, Dropbox, szoftverek stb.)
 3. Törlés az összes fájlról és alkalmazásról (formázás)

Fontos megjegyezni, hogy a formázás nem garantálja az adatok teljes eltávolítását a merevlemezről, ezért ajánlott speciális adatmegsemmisítő szoftverek használata is, különösen akkor, ha az adatok nagyon érzékenyek.

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján a tartós adathordozókat, vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedők a vásárlással egyidejűleg adattörlő címkét adnák át a vásárló részére. A címkén található kód felhasználásával a vásárlók a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról.

Milyen eszközt vásároljunk?

Nem kell a legújabb (vagy legdrágább) modellt megvenni ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk adatainkat, de ha lehet, kerüljük azoknak a telefonoknak vagy laptopoknak a vásárlását, amelyeket már nem támogat a gyártó (vagy amelyeknek a támogatási időszaka hamarosan véget ér).

Fotó forrása: pexels.com