Így használhatjuk biztonságosan a nyílt WiFi-hálózatot

Tippek az ingyenes WiFi biztonságos használatához

Köztereken, forgalmas közlekedési csomópontoknál, hotelekben és éttermekben, várótermekben vagyis szinte mindenhol találkozunk az ingyenes WiFi csábító ajánlatával.  Ezeknek a hálózatoknak a használata azonban komoly biztonsági kockázatot jelent.  Mobileszközeinken tárolt adataink védelme érdekében érdemes jónéhány elővigyázatossági lépést megtennünk, amelyekkel biztosíthatjuk személyes adataink védelmét.

Mi is a probléma tulajdonképpen a nyílt WiFi-hálózatokkal?

Nagyon röviden annyi, hogy a hálózaton folytatott kommunikáció titkosítása gyakran nem megfelelően megoldott, akár az is elképzelhető hogy egy ‘kamu’ WiFi-hálózathoz csatlakozunk, amely lehetőséget biztosít arra, hogy adatainkat megszerezzék vagy akár számítógépes vírusal fertőzzék meg eszközeinket. Utóbbi esetben akár céges vagy otthoni hálózatunkba is beférkőzhetnek,  vírusos üzeneteket terjeszthetnek az interneten elérhető eszközeinken keresztül.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy egy nyílt WiFi-hálózatot is biztonsággal használhassuk?

  1. Az ‘Ingyen Wi-Fi’ / ‘Free Wi-Fi’ feliratokkal hirdetett hálózatoknál, amennyiben erre lehetőségünk van kérdezzünk rá a hálózat üzemeltetőjénél (pl. éttermeben, hotelben), hogy valóban ők az adott hálózat üzemeltetői és nem csak egy megtévesztésből létrehozott, hackerek által fenntartott WiFi-hálózathoz szeretnénk csatlakozni.
  2. Csatlakozás előtt ajánlott kikapcsolni a fájlok megosztását mobiltelefonunk vagy laptopunk operációs rendszerében.
  3. Használjunk VPN-klienst (pl. SecurityKISS 300MB ingyenes napi adatforgalommal), amely titkosítja az eszközünk és a VPN szerver közötti forgalmat, így a hackereknek szinte lehetetlen lesz az adatainkhoz hozzáférnie.
  4. Böngészőnkben csak https://-el kezdődő weboldalakat nyissunk meg, ez nem jelent mást mint biztonságos http:// kapcsolatot,. Böngészőnk ebben az esetben titkosított csatonán kommunikál a webszerverrel.
  5. Tartsunk minden szoftvert és app-ot naprakészen, a legújabb frissítéseket telepítve. Ha a készüléket frissíteni szükséges, a frissítéshez ne használjunk ingyenes WiFi-hálózatot.
  6. Tartsuk a ‘Bluetooth’ kapcsolati beállítást kikapcsolt státuszban, a WiFi-kapcsolat is csak akkor legyen elérhető eszközeinken, amikor feltétlenül szükségünk van rá.

Fotó forrása: pixabay.com