Ne regisztrálj átverős webshopokra, így szűrheted ki a csaló weboldalakat

Online shopping,, átverős webáruházak a neten így szűrjük ki a csalókat

Az internetes kereskedelem évről évre dinamikusan növekszik, hazánkban is egyre többen választják az online vásárlási lehetőséget. A Karácsony közeledtével még az átlagosnál is jóval többen döntenek az online shoppingolás mellett, így szinte törvényszerűen a csalók is megpróbálják a maguk hasznára fordítani az online vásárlás iránti óriási érdeklődést.

Ebben az időszakban gombamódra szaporodnak el az átverésre felépített weboldalak, amelyek az esetek többségében következmények nélkül károsítják meg a felhasználókat.
Az alábbi listában igyekeztünk összeszedni azokat a jellemzőket, amelyek alapján eredményesen szűrhetjük ki a csaló weboldalakat.

Hogyan szűrhetjük ki a csaló webshopokat?

Tippek az átverések elkerülésésére, ezeket ellenőrizzük az online vásárlás előtt

  1. Extrém magas árengedmények: az 50%-os vagy annál nagyobb árengedmények gyanúra adhatnak okot. Végezzünk árösszehasonlítást, árkeresést azonos termékre.
  2. Elavult, hibás weboldal megjelenés, magyartalan megfogalmazású szövegek a weboldalon.
  3. Ellenőrizzük a weboldalon feltüntetett telefonszám, cím, e-mail cím, ügyfélszolkgálati elérhetőség valóságtartalmát. Keressünk rá a megadott elérhetőségekre, próbáljuk ki a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.
  4. Ellenőrizzük az ÁSZF (Általános Szerződési Feltétetek) meglétét a weboldalon, nézzük meg , hogy az ÁSZF-ben szerepel-e cég illetve a cégről milyen információk állnak rendelkezésre az ingyenes céginformációs adatbázisokban (pl. az  opten light adatbázisa).
  5. Olvassuk át megrendelés előtt a webshop kiszállításra, árucserére, és esetleges reklamációra vonatkozó ismeretőjét. Ha nem találunk ilyet, vagy nem elég részletes és meggyőző a tájékoztatóban szereplő információ, ne folytassuk a vásárlást.
  6. Nézzük meg figyelmesen a webshop linkjét, az ismert márkák neveit nem .hu-s végződéssel tartalmazó, esetleg elgépelt magyar szavakat tartalamzó linkeket inkább zárjuk be.
  7. Ha a vásárlás mellett döntünk, lehetőség szerint ne használjunk banki átutalást a megrendelés kifizetésére, csak hitelkártyát.
  8. Gyanúra adhat okot, ha a webshop domain neve friss bejegyzésű. A domain név regisztrációját erre a linkre kattintva ellenőrizhetjük.

Legyünk óvatosak, szánjunk rá néhány percet az online webshop ellenőrzésére, sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól védhetjük meg magunkat!

Fotó forrása: pexels.com