Sikeres volt az EUROPOL eddigi legnagyobb zsarolóvírus terjesztők elleni rajtaütése

EUROPOL akció a ransomware ellen

A rendőrség négy embert tartóztatott le, valamint 100 szervert tett ártalmatlanná Európában és Észak-Amerikában a valaha végrehajtott legnagyobb zsarolóvírus elleni akció során.

Az EUROPOL közleménye szerint a szerverek leállításával egyidőben több, mint 2000 domain került a rendőrség felügyelete alá.

Az Operation Endgame, amelyet május 27. és 29. között hajtottak végre, a valaha volt legnagyobb hadművelet volt a botnetek ellen, amelyeknek jelentős szerepe volt a zsarolóvírusok elterjedésében – nyilatkozta az EUROPOL képviselője.

Az eddig beazonosított elkövetők közül három ukrán állampolgárt és egy örmény állampolgárt tartóztattak le, valamint további tíz nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak. A bűncselekmény-sorozat egyik fő gyanúsítottja legalább 69 millió eurót keresett kriptovalutában a zsarolóvírust telepítő oldalak bérbeadásával.

Az Europol szerint a gyanúsítottak beazonosítása összehangolt erőfeszítést igényelt nemzetközi szinten, a rendőrség kiber-biztonsági műveletét Franciaország, Németország és Hollandia kezdeményezte és vezette.

forrás: euronews.com

Fotó forrása: europol.europa.eu