Uniós oltási igazolás letöltése EESZT belépéssel

Hirdetés

Uniós oltási igazolás letöltése EESZT belépésselMagyarországon  július elsejével bevezetésre került az uniós védettségi igazolás. Az  uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető azok számára, akik az Európai Unión belül utazást terveznek angol és magyar nyelven egyaránt. Ha idén nyáron külföldi utazást terveznél feltétlenül töltsd le vagy nyomtasd ki magadnak!

Azúj nemzetközi Covid-igazolás az egész EU-ban egységes megjelenésű, QR-kóddal ellátott dokumentum.  Fontos, hogy az igazolás nem minősül útiokmánynak, és hatóságilag senkinek sem küldik ki.

Hogyan szerezhetjük be az uniós oltási igazolást?

Legegyszerűbb módon úgy, hogy bejelentkezünk az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) online felületére. A bejelentkezés módjáról itt olvashatsz bővebben. Ha még nincs EESZT hozzáférésed, itt találod regisztrációs ismertetőnket.

Az uniós oltási igazolás letöltésének folyamatát az alábbi videón tekintheted meg

Hirdetés

Akiknek az online igazolás letöltésére nincs  lehetőségük, az igazolást az országszerte megtalálható kormányablakokban vagy akár a háziorvosoknál is beszerezhetik  díjmentesen.  Az igazolást a kérelem után azonnal elkészítik, a papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek. Hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Ki jogosult az uniós oltási igazolásra?

  • Akit legalább egy alkalommal beoltottak, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Az oltási igazolvány 1 évig érvényes. Ne felejtsd, hogy a fogadó ország határozza meg, hogy mely vakcinákat fogadja el az oltás igazolására, utazás előtt ezt mindig ellenőrizd.
  • Aki igazoltan átesett a fertőzésen, ami azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztje vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigén gyorsteszttől számított 15  nap eltelt, és 180 nap még nem telt el. Ez az igazolvány maximum 180 napig érvényes. Uniós tagországonként változhat az elfogadható időintervallum,
  • Aki negatív PCR-teszttel rendelkezik. A PCR-teszt a beutazást megelőző 24, 48, 72 órán belül kell, hogy elkészüljön de ettől is hozhatnak eltérő szabályozást az egyes országok.

Ne felejtsd el, hogy külföldre történő utazás előtt mindenképpen tájékozódj az adott országra aktuálisan érvényes beutazási feltételekről!

Szerző: Kovács Szabolcs

Uniós oltási igazolás letöltése EESZT belépéssel Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a belepes-regisztracio.hu szerkesztőjeként mindig a legfrissebb adatkezelési és adatbiztonsági híreket oszthatom meg az olvasókkal. Hiszem, hogy szerzőként én is hozzájárulhatok a biztonságosabb internetes felhasználói szokások kialakításához.

Fotó forrása: pexels.com