Milyen kockázatokat rejt a ChatGPT?

ChatGPT online veszélyei

Az emberi intelligencia által vezérelt mesterséges intelligencia, ilyen például a ChatGPT, hihetetlen előrelépést jelent az információtechnika, az online kommunikáció terén. Ám a technológiai fejlődést generáló pozitív hatás mellett felmerülnek biztonsági kérdések is ennek a forradalmian új eszköznek a használata során. Ez a rövid összefoglaló arra összpontosít, hogy milyen biztonsági kockázatokat jelent a ChatGPT használata, illetve hogyan lehet a ezeket a kockázatokat mérsékelni.

Pontatlan információk

A ChatGPT hatalmas adatmennyiségeken tanul, és a pontatlan vagy hiányzó információk esetén a válaszok tükrözhetik ezeket a problémákat. Ez téves információk terjedéséhez vezethet, és megtévesztő információt szolgáltathat egyszerű kérdések esetén is.

A ChatGPT nem képes ellenőrizni az információk pontosságát a tanítási adatokban, és olyan válaszokat generálhat, amelyek hamisak vagy félrevezetőek. Néha képes megoldani egy bonyolult algoritmikus problémát, de pontatlan eredményeket adhat egy egyszerű matematikai probléma esetén is.

Adatvédelmi problémák

Az AI nyelvi modellek használata kérdéseket vet fel a személyes adatok védelmével és biztonságával kapcsolatban, amelyeket a modellek képzésére és fejlesztésére használnak. Az felhasználó adatait és érzékeny információit megőrzi, ami veszélyt jelenthet, ha az adatokat visszaélnek. Az is aggodalomra ad okot, hogy ki fér hozzá az adatokhoz, és hogyan tárolják, feldolgozzák és védelmezik azokat. Egyszerűen fogalmazva, minden beszélgetésünket tárolhatják és ellenőrizhetik annak érdekében, hogy az AI modellt fejlesszék.

Adathalász e-mailek generálása

A ChatGPT legnagyobb veszélye az, hogy több nyelven képes adathalász e-maileket létrehozni. Általában az adathalász e-maileket könnyen ki lehetett szűrni az elütések és nyelvtani hibák alapján, de ez a ChatGPT és más mesterséges intelligencia alapú alkalmazások használatával szinte lehetetlen lesz.

Malware létrehozása

Képességei révén a ChatGPT képes kódokat generálni több programozási nyelven, például Pythonban, JavaScriptben és C-ben. Ezzel a képességgel adathalász szoftver is létrehozható annak érdekében, hogy érzékeny felhasználói adatokat gyűjtsön a program. Rosszindulatú programokkal képesek lehetünk akár feltörni a célpont teljes számítógéprendszerét vagy egy e-mail fiókját is.

Túlzott függés

Az AI nyelvi modellekre való túlzott függés csökkentheti az egyének és az egész társadalom kritikai gondolkodási és problémamegoldó képességeit. Korlátozhatja a személyes fejlődést és a döntéshozatali képességeket, különösen a diákok esetében.


Hogyan védekezhetünk a ChatGPT veszélyforrásai ellen ?

  1. Ne osszunk meg személyes információkat és érzékeny adatokat a ChatGPT-vel az online beszélgetés közben. Ha már megosztottuk az adatainkat, akkor kérjük a ChatGPT üzemeltetőjét írásban adataink törlésére.
  2. Kezeljük fenntartásokkal a ChatGPT-től kapott tanácsokat legfőképpen  jogi, orvosi vagy pénzügyi területen.
  3. Használjuk a saját fejünket. Ne függjünk a ChatGPT által szolgáltatott információktól, gondolkozzunk, tanuljunk, fejlesszük önmagunkat.
  4. A ChatGPT felületére történő belépéshez használt adatainkat lehetőség szerint más online felületen ne állítsuk be, a ChatGPT jelszavunk legyen kellőképpen erős.

Fotó forrása: pexels.com