A biztonságos digitális bankolás fő szabályai

Online bankolás biztonságosan, fő szabályok

A nemzetközi tendenciáknak megfelelően az ügyfelek egyre szélesebb körben intézhetik online, papírmentesen banki ügyleteiket a pénzintézeteknél. Az internetbankon túl, a könnyen használható mobilapplikáció, a videóbankon keresztüli ügyintézés és az online hitelfelvétel lehetősége is szinte már alapelvárásnak számít.

A megnövekedett online pénzügyi tevékenység fokozottabb figyelmet igényel biztonsági szempontból is a felhasználók részéről. Az alábbi listában igyekeztünk összeszedni azokat a legfontosabb szabályokat, amelyek betartásával megelőzhetü az, hogy online csalás áldozatává váljunk.

Hogyan használjuk biztonságosan a banki szolgáltatásokat online?

  • Mindig legyünk körültekintőek az internet használata, illetve az elektronikus levelezés használata közben. Soha ne kattintsunk ismeretlen feladótól e-mailben, SMS-ben kapott weblinkre, legyen az akár internetbankos webcím, vagy más online szolgáltatás linkje. Mentsük el a böngésző ‘kedvencek’ gyűjteményébe inkább, vagy minden esetben gépeljük be a böngésző címsorába.
  • Soha ne telepítsünk ismeretlen szoftvereket számítógépünkre, mobileszközeinkre. Előfordulhat, hogy erre telefonon kérnek bennünket meg, ezeknek a kéréseknek soha ne tegyünk eleget.
  • A banktól érkezett SMS és push üzenetekben megküldött kódokat senkinek ne adjuk ki, még felszólításra sem.
  • Ne utaljunk pénzt a telefonon, vagy e-mailben banki ügyintézőként bemutatkozó személyek részére semmilyen körülmények között.
  • Fokozottan ügyeljünk a banki belépési kódjaink és bankkártya adataink biztonságára. Ennek érdekében csak biztonságos online felületeken használjuk a bankkártyás fizetés opciót. Semmiylen kérésre se adjuk meg banki belépési és kártya adatainkat, még akkor sem, ha látszólag ez a kérés a banktól érkezik. A banki ügyintézők soha nem kérik el ezeket az adatokat.

Fotó forrása: pexels.com