10 tennivaló a biztonságos internetezésért

Tippek a biztonságos internetezéshez

Az online világban egyre gyakoribbá válnak a felhasználói adatokkal történő visszaélések és lopások, a kiber-bűnözés egyre szélesebb körben terjed az interneten. Ha betartjuk a biztonságos internetezés tíz legfontosabb alapelvét, a támadásokat sikerrel háríthatjuk el, megóvva ezzel személyes adatainkat és anyagi javainkat. Íme tehát a 10 legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell, ha az online térben tevékenykedünk.

Tartsuk böngészőnket naprakészen, töröljük a szükségtelen böngésző bővítményeket

Győződjünk meg arról, hogy böngészőnk naprakész, az elérhető legfrissebb böngésző verzióval rendelkezünk. A frissítések célja, hogy az esetleges sebezhetőségeket orvosolják, így garantáltan a legkevésbé sebezhető szoftvert fogjuk futtatni számítógépünkön, mobileszközünkön.

A kiterjesztések, bővítmények és pluginek kis programok, amelyek további funkciókat képesek hozzáadni böngészőhöz. Tiltsuk le vagy távolítsuk el azokat a programokat, amelyekre valójában nincs szükségünk. Ezen túl biztonsági és adatvédelmi beállításokat is végezhetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a harmadik fél számára továbbított bizalmas információk mennyiségét. Az olyan funkciók, mint a „privát mód” vagy a „böngészési előzmények törlése” például megakadályozzák, hogy azonos eszközt használó más emberek láthassák, mely webhelyeket látogattuk meg. A „harmadik fél sütik blokkolása” biztosítja, hogy csak azok a webhelyek követhessék a böngészési viselkedésünket, amelyeket valóban felkerestünk.

Lehetőség szerint használjunk hirdetésblokkoló programot

A hirdetésblokkolók használatával megvédhetjük magunkat a káros reklámoktól. Léteznek online hirdetésekbe ágyazott károkozó programok, amely a hirdetések felhasználásával terjesztenek rosszindulatú szoftvereket.  Ezektől véd meg bennünket a hiretésblokkoló.

A biztonságkritikus webhelyek címét körültekintően írjuk be

Kellő figyelemmel írjuk be a biztonsági szempontból fokozottan kritikus webhelyek címeit, például az online bankoláshoz szükségeseket. Az első látogatás alkalmával manuálisan a böngésző címsorába gépeljük be a webcímet, majd ezután mentsük el könyvjelzőként, így később biztonságosan hozzáférhetünk a webhelyhez.

Tartsuk naprakészen számítógépünk, mobileszközünk operációs rendszerét és a többi telepített szoftvert

Az operációs rendszerek és az azokra telepített programok mindig legyenek naprakészek, a legfrissebb verziót használjuk. Engedélyezzük az automatikus frissítés funkciót, amennyire csak lehetséges.

Használjunk vírusvédelem alkalmazást és tűzfalat

Az összes általánosan használt operációs rendszerben beépített vírusvédelem és tűzfal található, amelyek megnehezítik a bűnözők dolgát még az alapértelmezett konfigurációban is. Engedélyezzük ezeket a funkciókat, vagy használjunk vírusvédelem alkalmazást egyéb szolgáltatótól.

Hozzunk létre különböző felhasználói fiókokat

Amikor a rosszindulatú szoftver bejut egy számítógépre, ugyanazokat a jogosultságokat kapja meg, mint amelyik felhasználói fiókkal belépett a rendszerbe. Csak akkor használjuk számítástechnikai eszközünket rendszergazdai jogokkal, ha feltétlenül szükséges. Állítsunk be különböző, jelszóval védett felhasználói fiókokat minden számítógép felhasználó számára. Ez a (Rendszer) Beállítások, Rendszerbeállítások vagy Vezérlőpult segítségével történik, attól függően, hogy melyik operációs rendszert használjuk. Csak azokat a jogosultságokat adjuk meg ezekhez a különböző fiókokhoz, amelyek valóban szükségesek az egyes felhasználók részére.

Biztonságos jelszavakkal a felhasználói fiókok védelméért

Hozzunk létre  biztonságos jelszavakat minden online fiókhoz és felhasználói fiókhoz lehetőség szerint eltérő belépési adatokkal.Változtassuk meg a gyártók vagy szolgáltatók által alapértelmezés szerint biztosított jelszavakat az első alkalommal, amikor használjuk őket. A biztonságos jelszavakkal kapcsolatos bejegyzésünkben részletesen írunk a legmegfelelőbb jelszó elkészítéséről.

Bánjunk óvatosan az e-mailekkel és mellékleteikkel

Ahol lehetséges, ne jelenítsük meg az e-maileket HTML formátumban; helyette használjunk egyszerű szöveges formátumot. A HTML formátum használatát az e-mail programok beállításaiban tilthatjuk le. Legyünk óvatosak az e-mail mellékletek megnyitásakor vagy a linkekre kattintásoknál, mivel a rosszindulatú szoftverek gyakran képek vagy a mellékletekbe integrált fájlok révén terjednek, vagy el vannak rejtve a linkek mögött. Ha az általunk ismert személy által küldött e-mail kissé furcsának tűnik, akkor a legjobb, ha megkérdezzük a feladót, hogy valóban tőle származik-e az e-mail. Figyeljünk az e-mail a tárgy mezőjére és az e-mail szövegezésére is, hogy mennyire felel meg a nyelvtani és helyesírási szabályoknak. A csalók gyakran hibáznak, és helytelenül megfogalmazott szöveget tartalmazó üzenetekkel próbálkoznak. Legyünk bizalmatlanook, ha egy e-mail gyors választ követelnek tőlünk, gyakran ez is online csalásra utal.

Legyünk óvatosak a letöltésekkel kapcsolatban, különösen a programokkal

Győződjünk meg minden esetben arról, hogy a letöltés forrása megbízható, mielőtt bármilyen program letöltését megkezdenénk. Használjuk az online keresőmotorokat, hogy több információt szerezzünk a gyártóról, ha lehetséges.

Amennyiben megoldható, a programot a gyártó weboldaláról töltsük le, és a letöltésre csak titkosított adatkapcsolattal rendelkező (https://-el kezdődő linken elérhető)  oldalakat használjunk.

A személyes adatainkat csak a legszükségesebb esetben adjuk meg

Gondoljuk át, hogy mely online szolgáltatásokra akarjuk bízni személyes adatainkat. Minél több helyen adjuk meg ezeket az adatokat, annál nagyobb eséllyel esünk a profilozók áldozatává, azaz személyes adatainkat felhasználva teljes személyi profilt építhetnek fel rólunk illetéktelenek. Ezt a profilt a későbbiekben különböző visszaéléseknél sikerrel használhatják fel, vagy akár el is adhatják más bűnözői csoportoknak.

Reméljük, hogy a fenti tanácsokat minden online térben tevékenykedő felhasználó megfogadja!

Fotó forrása: pexels.com