Lakcímbejelentés online belépés

Lakóhelyünket, tartózkodási helyünket, valamint az ezekben bekövetkezett változást is bejelenthetjük online, amennyiben rendelkezünk Ügyfélkapu hozzáféréssel. Amennyiben nem saját tulajdonú ingatlanba szeretnénk bejelentkezni, csatolnunk kell az előzőleg elektronikus úton hitelesített, tulajdonos által aláírt Hozzájáruló Nyilatkozatot is. Az alábbiakban a lakcímbejelentés online belépés folyamatáról írunk bővebben.

Lakcímbejelentés online belépés asztali számítógépen

Az online lakcímbejelentés előzetes feltételei:

  •  A lakcímváltozás bejelentője a lakás kizárólagos tulajdonosa vagy egyedüli haszonélvezője (nincs szükség dokumentum csatolására);
  • A lakcímváltozás bejelentője a nem kizárólagos tulajdonosa vagy nem egyedüli haszonélvezője (a lakcímbejelentés során eljáró szállásadótól „Szállásadói nyilatkozat a tulajdonostársak hozzájárulásáról” dokumentum csatolására van szükség);
  • A lakcímváltozás bejelentője olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja (lakáshasználatot igazoló dokumentum, pl. bérleti szerződés csatolására van szükség);
  • A lakcímváltozás bejelentéshez szállásadóként a lakás tulajdonosa, haszonélvezője a lakcímbejelentéshez jogszabályban meghatározott módon hozzájárult. A szállásadói hozzájárulás teljesíthető elektronikusan úton– előzetesen vagy a Rendelkezési Nyilvántartásban – továbbá dokumentum csatolásával (egyetlen szállásadó esetén a kitöltött „Szállásadói hozzájáruló nyilatkozat elektronikus lakcímbejelentéshez ” dokumentum, több szállásadó esetén a „Közös tulajdon több haszonélvező esetén kitöltendő szállásadói hozzájáruló nyilatkozat ” dokumentum csatolására van szükség).

A lakcímbejelentés lépései

  1. A lakcímbejelentés online folyamatának elindításához kattintsunk erre a linkre,  vagy írjuk be böngészőnk címsorába a https://magyarorszag.hu webcímet, és nyomjuk le az ‘Enter’ billentyűt.
  2. Miután megnyitottuk a https://magyarorszag.hu weboldalát, fogadjuk el az oldal alján megjelenő sütikezelési szabályzatot (csak első látogatáskor szükséges), majd az oldal jobb alsó részén kattintsunk a ‘Lakcímbejelentés’ linkre.
  3. A megnyitott lakcímbejelentés oldalon kattintsunk az ‘Ügyintézés indítása’ gombra.
  4. A rendszer automatikusan a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) oldalára irányít, ahol az Ügyfélkapu azonosítást elvégezhetjük.
  5. Ha sikeresen beazonosítottuk magunkat Ügyfélkapu belépési adatainkkal, ismét átirányít a rendszer, majd kitölthetjük a lakcímbejelentéshez szükséges online űrlapot.

A belépési folyamat megkezdése lakcímbejelentéshez

Lakcímbejelentés megkezdése online

Ügyintézés indítása

Lakcímváltozás bejelentés online belépés

Kapcsolódó oldalak

Fotó forrása: magyarorszag.hu