Kibertámadás áldozata lett az AnyDesk, a világ egyik legnépszerűbb távelérési szoftvere

AnyDesk kiber támadás online

A világ egyik legnépszerűbb távelérési szoftverét, az AnyDesket jelentős kibertámadás érte a közelmúltban, amely közel egy hétig bénította meg a cég működését. A szoftvert több, mint 170 000 millióan használják világszerte, köztük a világ legjelentősebb nagyvállalatai is.

Az AnyDesk válaszlépésként visszavonta a szoftver használatához szükséges összes biztonsági tanúsítványt, valamint érvénytelenítette az összes jelszót az AnyDesk ügyfélportálhoz, ezzel párhuzanosan pedig a rendszer üzemeltetéséhez szükséges háttérrendszerek biztonsági felülvizsgálatát is elvégezte. Az AnyDesk a biztonság fokozása érdekében tett lépései a cég működésében közel egy hetes kiesést okoztak, a hivatalos álláspont szerint felhasználói adatok nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Az AnyDesk által kommunikált  sikeres biztonsági incidens-kezelésnek ellentmond az, hogy közismert hacker-fórumokon jelenleg is elérhetőek AnyDesk belépést lehetővé tevő hozzáférések,  azonban elépzelhető az is, hogy a lopott fiókadatok korábbi malware-fertőzésekből származnak.

Minden AnyDesk felhasználó számára ajánlott a szoftver legfrissebb verziójának letöltése, illetve az ügyfélportálhoz szükséges belépési adatok újra generálása.

Fotó forrása: pexels.com