eRecept belépés, eRecept lekérdezés és vény kiváltás

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, más néven EESZT egészségügyi adatok tárolására létrehozott online adatbázis. Az EESZT lakossági portálra bejelentkezve hozzáférhetünk egészségügyi adatainkhoz, köztük az orvos által felírt kiváltandó és már kiváltott receptekhez. 2023. nyarától az EgészségAblak mobilapplikációban is elérhetőek a receptek. Az eRecept lekérdezés és vény kiváltás belépési folyamata az alábbiakban olvasható.

eRecept belépés a vény kiváltáshoz és lekérdezéshez asztali számítógépen

 1. Az EESZT lakossági portál felületének megnyitásához klikkeljünk erre a linkre, vagy írjuk be böngészőnk címsorába a https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal webcímet.
 2. Az EESZT oldalának betöltése után a megnyíló felület jobb felső sarkában klikkeljünk a ‘Bejelentkezés‘ gombra.
 3. A ‘Bejelentkezés’ gombra kattintás után a rendszer elkéri ügyfélkapus belépési adatainkat. Ha még nem rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval, akkor a regisztráció módjáról itt olvashatunk.
 4. Az Ügyfélkapu azonosítást követően az EESZT felülete első belépéskor elkéri TAJ-számunkat. A TAJ-szám begépelése után ismét klikkeljünk a ‘Bejelentkezés’ gombra.
 5. Ha sikeresen adtunk meg adatainkat, a bejelentkezés után az EESZT kezdőoldalára jutunk.
 6. Válasszuk ki a felső menüsorban az ‘eReceptek’ menüpontot és kattintsunk rá.
 7. A megjelenő oldalon alul két fület találunk, a ‘Várakozó vények’ és a ‘Kiváltott vények’ opciót. A fülek fölött az időpont választón kijelölve az időtartmányt ezekre kereshetünk és listázhatjuk a recepteket.

Vény, eRecept lekérdezése az EESZT felületen

Vény, eRecept lekrédezése az EESZT felületen

eRecept belépés mobiltelefonon, tableten

Az orvos által felírt receptek az EESZT új fejlesztésének köszönhetően már az EgészségAblak mobilapplikáció felületén is elérhetőek.  Az egyszerűsített belépés segítségével lehetőség van megjeleníteni – akár internetkapcsolat nélkül is – a már letöltött e-recepteket. Az EgészségAblak mobilapplikáció letölthető a a Google Play vagy az Apple Store oldaláról.

 1. Töltsük le az EgészségAblak applikációt mobileszközünkre, majd letöltés után nyomjunk rá az alkalmazás ikonjára és nyissuk meg azt.
 2. Az alkalmazás kezdőoldalán nyomjunk rá a ‘Bejelentkezés’ gombra (egyszerűsített belépés beállítása után), vagy az ‘Ügyfélkapu’  gombra.
 3. A belépés után válasszuk ki a ‘Receptek’ menüpontot és nyomjunk rá.

Az egyszerűsített belépési módot az ügyfélkapus belépés után a ‘Beállítások’ menüpontban aktiválhatjuk. Ha aktiváltuk a szolgáltatást, akkor internetkapcsolat nélkül is elérhetjük a rendszerbe feltöltött recepteket, illetve ügyfélkapus azonosítás nélkül is bejelentkezhetünk a mobileszközünkön beállított  hitelesítő segítségével.


Az EgészségAblak belépési képernyő mobil kijelzőn

EgészségAblak belépés mobileszközökön

Hogyan lehet kiváltani az eReceptet?

A jelenleg érvényben lévő EESZT-ben főszabály szerint továbbra is csak a törvényileg szabályozott módon, orvos-páciens találkozót követően írható fel eRecept. A találkozó azonban – a jogszabályi előírások teljesítése mellett – telemedicinális ellátás keretében is történhet, tehát így is rendelhető gyógyszer.

A készítmények gyógyszertárban történő kiváltása a páciens TAJ-számának közlésével, a kiváltó személy azonosítása mellett történhet.

eRecept kisokos, hasznos információk az eRecept kiváltáshoz

 • Az eReceptek az ország bármelyik patikájában lekérdezhetőek az eRecept kiváltásával megegyező módon és feltételekkel.
 • A beteg kérésére az orvosnak felírási igazolást is ki kell állítania az eReceptekről. A felírási igazolással saját magunk vagy akár megbízottunk is kiválthatja az eReceptre felírt gyógyszert vagy készítményt.
 • Telefonon a gyógyszertárak az eRecepttel kapcsolatban információt nem adhatnak, mert így nincs lehetőség az információt kérő megbízható beazonosítására.

Kapcsolódó oldalak

Fotó forrása: apps.apple.com