Érkezik a jelszómentes belépés a Google Chorme böngészőben és Androidon

Jelszómentes belépés a Google Chrome böngészőben és Android operációs rendszeren

A Google már több, mint egy évtizede dolgozik a jelszómentes felhasználói azonosítás bevezetésén, amely óriási könnyebbséget jelentene a regisztrációhoz kötött online felületek használatához, és nem utolsó sorban megszüntetné a jelszó használat okozta óriási biztonsági kockázatot.

A Google elkötelezett, hogy sikerre vigye a jelszómentes belépés ügyét, és 2023-ban újabb jelenetős lépést tesz a jelszavak használatának felszámolásáért. Jövőre a Google Chrome böngészőben és a mobil eszközök Android operációs rendszerén is elérhető lesz a beépített FIDO (The common Fast IDentity) azonosítói rendszer, amelynek segítségével mobiltelefonunkon kell majd magunkat igazolni (pl. PIN kódunk megadásával, vagy ujjlenyomat leolvasót használva) és a sikeres igazolást követően be fogunk tudni lépni a belépési adatokat kérő online felületekre is jelszó megadása nélkül.
A rendszer úgynevezett jelszókulcsot (passkey) generál automatikusan amely mobil készülékünkön és a felhőben is tárolásra kerül, így abban az esetben sem lesz probléma, ha elveszítjük mobil eszközünket. Új mobiltelefon vagy tablet használata esetén a felhőben letárolt jelszókulcsok szinkronizálni fognak a hozzánk tartozó telefonnal vagy tablettel.

A Google hivatalos bejelentése a fejlesztésről itt olvasható.

Fotó forrása: https://blog.google