Három tipp a vizuális adatlopás ellen

Vizuális adatlopás elleni védelem. a legfontosabb lépésekA bizalmas adatainkat lényegében bárhol megjeleníteni képes képernyők világában a betekintésvédelem egy olyan terület, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk, ha az adatvédelemmel kapcsolatban óvintézkedéseket teszünk.

A GDPR rendelet éppúgy vonatkozik az adatok vizuális védelmére, mint az online adattárolásra, kezelésre és továbbításra. Minden esetben felelősek vagyunk azok védelméért.

 

Az alábbiakban néhány hasznos tippet szeretnénk megosztani, amellyel jelentősen csökkenthetjük a vizuális adatlopás kockázatát.

1. Kerüljük a munkavégzést nyilvános helyeken

Az egyik legfontosabb óvintézkedés, amit megtehetünk, hogy lehetőség szerint nem használjuk munkavégzésre, ügyintézésre, érzékeny adatok továbbítására laptopunkat, tabletünket nyilvános helyeken. Kerüljük a várótermeket, kávézókat, éttermeket, egyszóval minden olyan helyszínt, ahol feltűnés nélkül figyelhetik meg számítógépünk vagy mobil eszközünk kijelzőjét.

2. Akadályozzuk a képernyőre rálátást

A legolcsóbb, és legtriviálisabb megoldás, ha takarjuk a képernyőnket. Üljünk úgy, hogy blokkoljuk a rálátást, vagy használjunk erre bármilyen kéznél lévő tárgyat, például táskát. Ennél sokkal hatékonyabb megoldás, ha betekintésvédelmi monitorszűrőt használunk, így a képernyő bizonyos szögből nézve feketének tűnik.

3. Legyünk résen, figyeljük éberen környezetünket!

Laptopunkat, mobiltelefonunkat, tabletünket soha ne hagyjuk őrizetlenül, mindig vigyük magunkkal. Így nem csak a lopást, hanem az adatlopást is elkerülhetjük.
Figyeljük meg a környezetünkben előforduló embereket. Gyanúra adhat okot a furcsa testbeszéd, a megszokottól eltérő viselkedés. Azt se feledjük, hogy mobiltelefonnal akár távolról is könnyedén lefotózhatják monitorunkat.

Fotó forrása: pexels.com