Kibervédelmi gyakorlatot tartottak a hazai egészségügyi intézményekben

Adatvédelem, adatbiztonság az egészségügyben

HunEx elnevezéssel országos kibervédelmi gyakorlatot tartottak a közelmúltban hazai egészségügyi szolgáltató intézményekben a Nemzetbiztonsági Szakszolgáltat szervezésében. A kezdeményezéshez összesen 27 egészségügyi intézmény csatlakozott.

A szervezetek incidenskezelő képességeinek felmérésére a legcélszerűbb módszer egy kibergyakorlat. A kiberfenyegetések, például a zsarolóvírusok, ma nagyobb kockázatot hordoznak, mint valaha. Ez különösen igaz azokra az ágazatokra, amelyek létfontosságú szolgáltatásokat nyújtanak a társadalom és a gazdasági folyamatok számára, és ezért rendszeres gyakorlatozást tesz szükségessé.

A 2023. novemberében kétszer megrendezett program rendkívül népszerű volt, meghaladva minden várakozást. Az eddigi legnagyobb hazai kiberbiztonsági gyakorlaton összesen 27 egészségügyi intézmény vett részt.

Az eseményeken több mint 160 szakembernek kellett megoldania és kommunikálnia 14 technikai és 5 nem technikai feladatot, amihez a résztvevők több mint ezer elektronikus levelet váltottak egymással.

A gyakorlatok során nemcsak az incidenskezelési és technikai képességeket tesztelték, hanem a döntéselőkészítési, hatósági és sajtókommunikációs folyamatok terén szerzett tudást is. Hazánkban  továbbra is kiemelt fontosságú az egészségügyi ágazat kiberbiztonsági fejlesztése, ezért a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjával és az Országos Kórházi Főigazgatósággal összehangoltan végzi az intézmények kibervédelmi képességeinek biztosítását és fejlesztését.

forrás: nki.gov.hu

Fotó forrása: pexels.com