Az adathalász üzenetek legfontosabb ismeretőjegyei

Az adathalászat ismertetőjegyeiNapjainkban az adathalászat az internetes csalások abszolút favoritja, az elmúlt öt évben ez a csalási forma toronymagasan vezeti a népszerűségi listát az online világban. Az adathalászat (phishing) módszerei egyre tökéletesednek, a csaló üzeneteket egyre nehezebb megkülönböztetni a nem ártó szándékúaktól. Az alábbi listában összegyűjtöttük azokat az ismertetőjegyeket, amelyek segítségével beazonosíthatjuk az adathalász próbálkozásokat, és megakadályozhatjuk azt, hogy illetéktelenek személyes adatainkkal visszaéljenek, anyagi vagy akár erkölcsi kárt okozzanak számunkra.

Az adathalász üzenetek ismertetőjegyei

  • Azonnali cselekvésre buzdítás, kihagyhatatlan üzleti ajánlat emlegetése az üzenetekben. A támadó célja, hogy a siettetéssel hibát kövessünk el, többek között az anyagi előnyhöz jutás lehetőségét felvillantva meggondolatlanul megadjuk személyes adatainkat egy speciálisan erre a célra létrehozott weboldalon.
  • Az üzenetben csatolmány megnyitására szeretnének bennünket rábírni, esetleg olyan csatolmányt kapunk, amelyre egyáltalán nem számítottunk.
  • Az email, sms bizalmas információt kér tőlünk (pl.: bejelentkezési adataink, banki adataink).
  • Az üzenet azt állítja, hogy egy adott hivatalos szervezet a küldő, de ennek ellenére olyan e-mail címről küldték, ami nem köthető egyértelműen a hivatalos szervezethez sem. Sok esetben csak apró eltérések mutatkoznak az eredeti hivatalos e-mail címtől, mindig figyelmesen nézzük meg és ellenőrizzük a feladó e-mail címét.
  • Az üzenet furcsa, vagy nem hivatalosnak látszó hivatkozást tartalmaz. Ebben az esetben vidd az egérmutató kurzorját a hivatkozás fölé, és egy felugró kis ablakban láthatjuk, hogy a kattintást követően milyen oldalra érkeznénk. Mobil eszköz esetén a legtöbb esetben, ha az ujjunkkal lenyomva tartjuk a hivatkozást, ugyanezt érhetjük el.
  • Az üzenetet gyakran olyan embertől is érkezhet, akit ugyan ismerünk, de a levél hangvétele és szóhasználata eltér az általunk ismert személyétől. Gyanú esetén inkább keressük meg az illetőt sms-ben, telefonon, és ellenőrizzük le, hogy valóban ismerősünk keresett-e meg bennünket.

Fotó forrása: pexels.com