Már létezik a szinte észrevehetetlen adathalászati módszer

Az adatlopás bűn

A közelmúltban publikálták azt az adathalászati technológiát az interneten, amelynek segítségével gyakorlatilag tökéletesen megtéveszthető a felhasználó annak érdekében, hogy megadja belépési adatait egy adatlopásra szakosodott online felületen.

Hogyan működik a BitB adatlopás?

Az úgynevezett browser-in-the-browser (BitB) technika tulajdonképpen egy az eredetihez megtévesztésig hasonló belépési popup ablak, amely a böngészőnkben megnyitott weboldalon jelenik meg.
Az első olvasatra komplikáltnak tűnő kivitelezés egy tulajdonképpen egyszerű szemfényvesztést takar, amelynek egyik lehetséges folyamata a következő:

  • a hackerek által üzemeltetett weboldalra érkezik a látogató (pl. nyereményjáték csali weboldal),
  • a weboldalon bejelentkezési lehetőséget kínálnak fel, amelyet Facebook, Google, Apple, vagy akár Microsoft fiókkal is megtehetünk egy gombra kattintva,
  • a fent felsorolt gombok valamelyikére kattintás után a hackerek által létrehozott felpattanó ablak jelenik meg képernyőnkön (ez tulajdonképpen egy felpattanó ablakba beágyazott weboldal – ún. iframe-ben), amely az eredeti Facebook, Google, Apple, Microsoft belépési ablakhoz megtévesztésig hasonló,
  • a felpattanó belépési ablak tökéletes mása az eredetinek (https-es linket és lakat ikont is tartalmaz, amely a biztonságos böngészést hivatott garantálni, a link teljesen megegyezik a hivatalos Fb, Apple, Google, Microsoft linkkkel), így a gyanútlan felhasználó beírva a belépési adatait az ablakba a hackerek részére továbbítja az adatait.

A bal oldali a hamis, jobb oldali az eredeti Facebook bejelentkezési popup ablak.

Megtévesztésig hasonló.

 

Hamis bejelentkezési ablak Facebook belépéshez adathalászathoz

Hamis Microsoft belépési popup ablak, szinte tökéletes az eredetivel való egyezés

Adathalászati módszer felpattanó ablak imitálásával

A hackerek a kivitelezéshez egy meglehetősen egyszerű webes technológiát alkalmaznak, így az ilyen csaló oldalak létrehozása könnyedén elvégezhető, ráadásul a felépítéséhez szükséges forráskódok az interneten már elérhetőek publikusan.

Hogyan védekezhetünk a BitB adatlopás ellen?

Ez a típusú adatlopás gyakorlatilag észrevehetetlen, de ha betartunk néhány alapszabályt, akkor sikerrel kerülhetjük el azt, hogy a hackerek áldozatává váljunk:

  • A BitB adatlopáshoz mindenképpen szükséges az, hogy a hackerek által üzemeltetett weboldalt nyissunk meg. Ehhez az szükséges, hogy a hackerektől érkező üzenetben található linkre kattintsunk. Az adathalász üzenetek ismertetőjegyei korábbi bejegyzésünkben itt elolvashatóak.
  • Ha belépési popup ablakkal találkozunk, ragadjuk meg a felpattanó ablakot, és próbáljuk meg a képernyő szélére húzni az ablakot, ha hamis popup ablakról van szó, nem fog új oldalon megnyílni.

Fotó forrása: pexels.com