Hatékonyabbá válik az adatlopás a mesterséges intelligencia használatával

Mesterséges intelligencia az adathalász e-mailek készítésében

Az informatikai biztonság komoly kihívás elé néz az elkövetkezendő években köszönhetően a mesterséges intelligencia kiberbiztonságra gyakorolt hatásának.  A kiberbűnözők kezébe az AI (mesterséges intelligencia) olyan hatékony fegyvert ad, amellyel gyorsabban és hatékonyabban kerülhetik meg és hatolhatnak be a kialakított biztonsági rendszerekbe az online térben.

Jelenleg a hackerek elsősorban az adathalász e-mailek és más social engineering támadások hatékonyságának növelése használják az AI kínálta lehetőségeket.

Korábban az adathalász e-maileket a hanyag megfogalmazásnak köszönhetően könnyű volt észrevenni, rossz volt a megfogalmazott szövegek nyelvtani szerkezete, logikátlan volt a szókincs és gyakran hemzsegtek a szövegek a helyesírási hibáktól. Az ilyen kirívóan helytelenül megfogalmazott szövegeket az automatizált védelem és a kellően óvatos emberek is könnyen észlelték.

Az AI azonban mindenki számára teszi lehetővé – nyelvtudásuktól függetlenül –, hogy gyorsan és olcsón meggyőző szöveget állítsanak elő adathalász e-mailekhez. Ma már sokkal valószínűbb, hogy az adathalász e-mailek valódinak tűnnek, aminek következtében több potenciális áldozat fog rákattintani a rosszindulatú linkekre.

forrás: cnbc.com

 

Fotó forrása: pexels.com