Hogyan tilthatjuk le a kényszerített bejelentkezést a Google Chrome böngészőben?

Az elmúlt hónapokban nagy port kavart a Google Chrome böngésző legújabb frissítése, amely automatikusan bejelentkezteti a felhasználókat a böngészőbe amint valamelyik Google szolgáltatás fiókját használják. Korábban ezt egyénileg dönthette el a felhasználó. A bejelentkezés lehetőséget biztosít, hogy szinkronizáljunk bizonyos adatokat, például böngészési előzményt vagy jelszavakat. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a Google szerverei ezeket az információkat tárolják és feldolgozzák, valamint Google fiókunkhoz társítják.

Hab a tortára, hogy erről a változtatásról a cég az új böngésző változat publikálásakor nem értesítette a felhasználókat, valamint az adatvédelmi szabályzatban sem említette ezt meg.  A közfelháborodás miatt a Goolge visszakozni kényszerült, így a Google Chrome 70-es, közeljövőben kiadásra kerülő frissített változatából már eltüntetik az automatikus beléptetési funkciót.

Addig is, ha szeretnénk ettől a beállítástól megszabadulni tegyük a következőt:

  1. Másoljuk böngészőnk címsorába a következőt: chrome://flags//#account-consistency
  2. A megnyíló oldalon keressük meg a ‘Identity consistency between browser and cookie jar’ szakaszt a felsorolásban
  3. Állítsuk a funkciót ‘disabled’ státuszra.

Google Chrome nyomkövetés kikapcsolása az automatikus bejelentkezés átállításával

Szerző: Kovács Szabolcs

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a belepes-regisztracio.hu szerkesztőjeként mindig a legfrissebb adatkezelési és adatbiztonsági híreket oszthatom meg az olvasókkal. Hiszem, hogy szerzőként én is hozzájárulhatok a biztonságosabb internetes felhasználói szokások kialakításához.