A Facebook 30 millió felhasználó adatait nem tudta megvédeni

Hirdetés

Facebook adatlopás - sikeres támadás

A szeptemberi Facebook-hack bejelentés még 50 millió felhasználói fiók feltöréséről szólt, majd a cég helyesbítette a számokat és októberben végül 30 millió felhasználó adatainak illetéktelen kezekbe kerülését ismerte be. A megszerzett fiók belépési adatokkal bejelentkezve a hackerek 14 millió felhasználó esetében részletes adatokhoz jutottak, amely tartalmazta a következőket: név, születési idő, munkahely, keresési előzmények a Facebook-on, helyszíni bejelentkezések, párkapcsolatra és vallásra vonatkozó információk.

A Facebook képviselői szerint kreditkártya adatokhoz nem jutottak az elkövetők. A cég egyéb applikációit (Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus) nem érte sikeres támadás. Llegfrissebb közleményük szerint elképzelhető, hogy a szeptemberi támadást megelőzően már voltak kisebb, eredményes támadások, amelyek rejtve maradtak a Facebook biztonsági rendszere számára. Az Európai Unió adatvédelmi törvénye alapján a Facebook várhatóan gigantikus mértékű büntetést fizethet, amennyiben európai felhasználók adatai is kikerültek a közösségi oldal rendszeréből.

 

Szerző: Kovács Szabolcs

A Facebook 30 millió felhasználó adatait nem tudta megvédeni Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a belepes-regisztracio.hu szerkesztőjeként mindig a legfrissebb adatkezelési és adatbiztonsági híreket oszthatom meg az olvasókkal. Hiszem, hogy szerzőként én is hozzájárulhatok a biztonságosabb internetes felhasználói szokások kialakításához.

Fotó forrása: pexels.com