Negyvenmillió dolláros rekord váltságdíjat fizettek adatokért az USA-ban

Hirdetés

Hivatalosan meg nem erősített forrásokból származó információk szerint március végén a történelem eddigi legnagyobb váltságdíjat, kereken 40 millió USA dollárt (kb. 14.5 Mrd HUF) fizette ki az amerikai CNA biztosítótársaság. A Phoenix Locker elnevezésű zsarolóvírus segítségével a támadók titkosították a biztosítótársaság szerverein tárolt adatokat, ellehetetlenítve ezzel a cég munkáját.

Hirdetés

A CNA közlés szerint a hackertámadás során illetéktelenek nem  fértek hozzá személyes adatokhoz, szakértők szerint azonban könnyen előfordulhat hogy a dark weben hamarosan fel fognak bukkanni a CNA-nél tárolt adatbázisokból származó felhasználói adatok.

Becslések szerint csak az Egyesült Államokban 2020 utolsó negyedévét és 2021 első negyedévét összehasonlítva  a zsarolóvírusok által okozott anyagi kár 43%-al növekedett.

Forrás: infosecurity-magazine.com

Szerző: Kovács Szabolcs

Negyvenmillió dolláros rekord váltságdíjat fizettek adatokért az USA-ban Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a belepes-regisztracio.hu szerkesztőjeként mindig a legfrissebb adatkezelési és adatbiztonsági híreket oszthatom meg az olvasókkal. Hiszem, hogy szerzőként én is hozzájárulhatok a biztonságosabb internetes felhasználói szokások kialakításához.

Fotó forrása: unsplash.com