Tippek a biztonságos Gmail fiók használathoz

Hirdetés

A Gmail és vele együtt a Google szolgáltatásainak használata mára már a legtöbb ember számára a mindennapok részévé vált. Keresünk, levelezünk, dokumentumokat írunk, adatokat tárolunk a Google segítségével, szinte az egész online életünk ezeken a felületeken zajlik. Elsődleges fontosságú, hogy a Google által biztosított rendelkezésre álló eszközökkel védjük fiókunkat az illetéktelen behatolástól, mert felbecsülhetetlen károkat okozhat egy gyenge jelszó, vagy kétlépcsős azonosítás nélküli fiók. Az alábbiakban néhány tippet adunk a Gmail és vele együtt a Google biztonságos használatához.

1. Használjuk a Google biztonsági ellenőrzését

A biztonsági ellenőrzés oldalon a Google listába szedi azokat a  lehetőségeket, amelyeket használva szinte 100%-ban megvéghetjük adatainkat a nem kívánt behatolóktól. Google fiókunkba (levelezőnkbe) bejelentkezve nyissuk meg a biztonsági ellenőrzés oldalt a https://myaccount.google.com/security-checkup linkre kattintva, és nézzük át a listán szereplő tennivalókat. Végezzül el a felkínált beállítási lehetőségeket.

2. Mindig használjunk erős jelszót

Válasszunk legalább 12 karakterből álló jelszót. A jelszó betűk, számok és szimbólumok tetszőleges kombinációjából állhat ékezetek illetve ékezetes karakterek kivételével.

Soha ne használjuk a jelszavakban személyes adatokat, mint pl.:

 • becenév vagy monogram;
 • gyermek vagy házi kedvenc neve;
 • fontos születésnap vagy évszám;
 • lakhely utcaneve;
 • számjegyek a lakcímből.

továbbá ne használjunk sorozatokat vagy billentyűkiosztási mintákat, közkedvelt szavakat. Egy-egy példa ezekre:

Hirdetés

 • jelszo és belepes
 •  abcd és 1234
 •  qwertz és qaywsx.

Jelszavainkat ne tároljuk látható helyen, mások számára hozzáférhető módón és készüljünk fel arra az eshetőségre, ha elvesztenénk a jelszót biztonsági e-mail cím megadásával.

Ajánljuk továbbá figyelmedbe a feltörhetetlen jelszó létrehozásáról szóló cikkünket, amelyet elolvasva olyan jelszót készíthetsz amire mindig emlékezni fogsz.

3. A Gmail beállításainak ellenőrzése

Nyissuk meg a Gmail levelezőprogramot böngészőnkben, és ellenőrizzük a jobb felső sarokban található fogaskerék ikonra kattintva (Beállítások > Összes beállítás megtekintése)  a beállítások közül a következőket:

 • Általános: Ellenőrizzük az e-mailben szereplő aláírást, és bizonyosodjunk meg róla hogy a sajátunk
  Ellenőrizze az automatikus válasz beállításait, hogy szövegezése megfelelő-e illetve be vagy kikapcsolt státuszban van.
 • Fiókok és importálás: Ellenőrizzük, hogy az „E-mail küldése erről a címről:” opciónál megadott címek a sajátjaink-e.
  Ellenőrizzük, hogy a „Hozzáférés engedélyezése a fiókhoz:” opciónál nem szerpel-e ismeretlen személy.
  Ellenőrizzük, hogy a „Levelek ellenőrzése más fiókokból (POP3 segítségével):” opciónál megadott e-mail-címek mind a sajátunk-e.
 • Szűrők és letiltott címek : Ellenőrizzük, hogy üzeneteinket a rendszer nem irányítja-e át ismeretlen címre az „Átirányítás:” szűrő használatával.
  Ellenőrizze, hogy az üzeneteket automatikusan törlő szűrőket valóban Ön állította-e be.
 • Átirányítás és POP/IMAP: Ellenőrizzük, hogy üzeneteinket a rendszer nem irányítja-e át  ismeretlen e-mail címre.
  Ellenőrizzük, hogy megfelelőek-e a POP- és az IMAP-beállításaink.

4. Mentsük le leveleinket időről időre a Gmail fiókjából

Előfordulhat, hogy bármennyire is ügyeltünk a biztonságra, mégis hozzáfértek fiókunkhoz, akár még ki is zárhattak belőle. Erre az eshetőségre felkészülve érdemes bizonyos időközönként biztonsági mentést készíteni a Google rendszerében tárolt adatokból. Ezt a Google takeout oldalán tehetjük meg néhány kattintással, amelyet ezen az oldalon tudsz elérni: https://takeout.google.com/

Szerző: Kovács Szabolcs

Tippek a biztonságos Gmail fiók használathoz Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a belepes-regisztracio.hu szerkesztőjeként mindig a legfrissebb adatkezelési és adatbiztonsági híreket oszthatom meg az olvasókkal. Hiszem, hogy szerzőként én is hozzájárulhatok a biztonságosabb internetes felhasználói szokások kialakításához.

Fotó forrása: pexels.com