SZJA bevallás 2024 belépés, SZJA adóbevallás bejelentkezés

A személyi jövedelemadó (SZJA) a magánszemélyek jövedelmére kivetett adó,  amelynek bevallása évről évre esedékes. A személyi jövedelemadóról a magánszemélynek, a mezőgazdasági őstermelőnek, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek és az egyéni vállalkozóknak az idei évben 2024. május 21-ig kell bevallást benyújtania, és az adót eddig a határidőig megfizetni. Az alábbiakban az SZJA bevallás 2024. évi beküldési folyamatának lépésit ismertetjük pontról pontra.

SZJA bevallás 2024 belépés asztali számítógépen

  1. A NAV által elkészített SZJA online adóbevallás tervezet megtekintéséhez lépjünk be az eSZJA oldalra. A belépéshez írjuk be böngészőnk címsorába a https://eszja.nav.gov.hu/ címet, vagy kattintsunk erre a linkre.
  2. Következő lépésben a megnyílt online felület jobb oldalán kattintsunk a ‘Belépés’ gombra.
  3. A  ‘Belépés’ gombra kattintás után a KAÜ-vel (Központi Azonosítási Ügynök) kell beazonosítani magunkat.
  4. Ez többféleképpen történhet: ügyfélkapus belépési adataink megadásával (felhasználó név, jelszó), elektronikus személyi igazolvánnyal, telefonos vagy arcképes azonosítással.
  5. A sikeres beazonosítást követően a rendszer automatikusan visszairányít minket az eSZJA oldal regisztált felhasználók számára rendelkezésre álló felületére, ahol megtekinthetjük a NAV által elkészített adóbevallás tervezetünket.

Mindazok magánszemélyeknek, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell kiegészíteniük vagy módosítaniuk a dokumentumot, nem kell tenniük semmit, mert a tervezetből 2024. május 21-i hatállyal automatikusan bevallás lesz. 


Belépés az eSZJA felületén a 2024-es SZJA bevalláshoz

SZJA online adóbevallás tervezet belépés

SZJA bevallás 2024 mobiltelefonon, tableten

Az eSZJA online szolgáltatás jelenleg nem érhető el külön mobilapplikáción keresztül. Az eSZJA weboldala mobileszközök kijelzőméretéhez igazodik, így elvégezhető az adóbevallás ellenőrzése és módosítása is igény szerint.

Az ügyfélkapus regisztráció és belépés

A 2024-as adóbevallás magánszemélyek részére az eSZJA felületén online automatikusan elkészül. A NAV által generált adóbevallás tervezetet az eSZJA-ra bejelentkezve ellenőrizhetjük illetve módosíthatjuk. Az online belépéshez szükség van az Ügyfélkapu rendszerén keresztüli bejelentkezésre. Amennyiben még nem rendelkezünk Ügyfélkapu fiókkal, regisztrálnunk szükséges. Az Ügyfélkapu regisztráció folyamatáról ebben az ismertetőnkben írunk részletesen.

Adóbevallás magánszemélyeknek Ügyfélkapu nélkül

Ha nem rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval, akkor 2024. március 16-ig akár SMS-ben is kérhetjük az adóbevallás-tervezet postázását.

  1. A NAV 06 (30) 344-43-04 telefonszámára küldjünk SMS-t, az adóazonosító jelet és születési dátumot tüntessük fel ebben a formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn. Minta: SZJA 8123456789 19770522.
  2. A NAV tértivevényesen április 30-ig postázza részünkre az adóbevallás tervezetet.
  3. A postai úton megküldött tervezeteket nem szükséges visszaküldeni, ha mindent rendben találtunk a dokumentumban.
  4. SMS nélkül is kérhetjük az adóbevallás tervezet postázását a következő módokon: a NAV honlapjáról letölthető „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon (BEVTERVK), kötetlen formátumú levélben (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),a NAV Infóvonalán: 1819, személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

Kapcsolódó oldalak

 

Fotó forrása: eszja.nav.gov.hu