Mit tegyünk, ha feltörték Google fiókunkat?

Hirdetés

Google fiók - mit tegyek, ha feltörték a fiókomat?A Google szolgáltatásai az interneten elérhető online szolgáltatások legnépszerűbbjei, hogy csak példaként említsük a Gmailt, melynek legfrissebb adatok szerint felhasználói tábora már meghaladta 1,5 milliárd főt. A rendkívüli népszerűség ára, hogy a hackerek kiemelt célpontjaivá váltak a Google termékei, illetve a használatukhoz szükséges Google fiók belépési adatainak megszerzése.

De mit tehetünk, ha illetéktelenek használják Google fiókunkat?

Amennyiben felmerült a gyanú bennünk, hogy illetéktelenek is használják a nevünkben Google fiókunkat, tegyük a következőket:

 1. Lépjünk be Google fiókunkba.
 2. Nyissuk meg a biztonsági ellenőrzés oldalt erre a linkre kattintva a Google fiókra történő bejelentkezés után.
 3. Nyissuk meg a ‘legutóbbi biztonsági események’ menüpontot. Ha a megnyíló oldalon olyan eseményt találunk, amelyek biztosan nem hozzánk köthetőek, kattintunk a ‘nem én voltam’ opcióra és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.
 4. A fentieken túl a ‘biztonsági ellenőrzés’ oldalon ellenőrizzük a fiókunkhoz beállított eszközöket a ‘saját eszközök’ menüpont alatt. Ha olyan eszközt találunk amelyről nincs tudomásunk, távolítsuk el a listáról.
 5. A ‘biztonsági ellenőrzés’ oldalon lehetőségünk van a ‘kétlépcsős azonosítás’ menüponton belül ellenőrizni a kétlépcsős azonosítás beállítását és el is indítani a kétlépcsős azonosítás beállítását.
 6. A ‘biztonsági ellenőrzés ‘ oldalon szintén lista szerint láthatjuk azokat az applikációkat, amelyek hozzáférnek Google fiókunkhoz a ‘Harmadik fél hozzáférése’ menüponton belül és tilthatjuk is ezeket.

Abban az esetben ha már nem tudunk belépni Google fiókunkba:

 1. Nyissuk meg a ‘Fiók helyreállítás’ oldalt erre a linkre kattintva.
 2. A link megnyitása után írjuk be fiókunkhoz tartozó e-mail címünket, majd a ‘Következő’ gombra kattintva válaszoljunk legjobb tudomásunk szerint a kérdésekre. Lehetőleg olyan eszközről végezzük az űrlap kitöltését, amelyet korábban is használtunk a Google szolgáltatásaihoz.

Lépések a biztonságos Google fiók használathoz

 1. Ha gyanús tevékenységet észleltünk Google fiókunkkal kapcsolatban, első és legfontosabb lépésként azonnal változtassunk jelszót.
 2. Kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást, ha még nem tettük meg eddig.
 3. Vegyük fel a kapcsolatot bankunkkal, az okmányirodával abban az esetben, ha e-mail fiókunkban banki vagy okmányinformációkat tároltunk.
 4. Telepítsünk eszközünkre megbízható vírusirtót, futtassunk le egy biztonsági ellenőrzést és távolítsuk el a kártékony szoftvereket, ha fennakadtak a szűrön.
 5. Használjuk a Google ‘Password Alert’ bővítményét, amelyet Google Chrome bővítményként adhatunk hozzá böngészőnkben. A letöltés ezen a linken indítható el. Ez a szoftver értesítést küld, ha Google fiókunkhoz tartozó jelszavunkat más, nem a Google-höz tartozó weboldalon próbálják felhasználni.
 6. Amennyiben nincs kétlépcsős azonosítás beállítva fiókunkhoz, használhatjuk a ‘kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférése’ eszközt amely ezen a linken érhető el.
 7. Állítsuk be a képernyőzárat mobiltelefonunkon, tabletünkön.

Szerző: Kovács Szabolcs

Mit tegyünk, ha feltörték Google fiókunkat? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a belepes-regisztracio.hu szerkesztőjeként mindig a legfrissebb adatkezelési és adatbiztonsági híreket oszthatom meg az olvasókkal. Hiszem, hogy szerzőként én is hozzájárulhatok a biztonságosabb internetes felhasználói szokások kialakításához.

Fotó forrása: Pexels.com