Feltörték az e-mail fiókunkat? Itt leellenőrizhetjük!

Hirdetés

Hackelt e-mail címek ellenőrzése

Az online világ hírei között évről-évre gyakrabban bukkannak fel adatlopásról szóló tudósítások. Sok esetben a legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező portálok sem tudják megállítani a hackereket, akik így hozzájutva az e-mail címünkhöz, felhasználói nevünkhöz, jelszavunkhoz és egyéb személyes adatunkhoz anyagi vagy akár erkölcsi kárt is okozhatnak számunkra.

Hogyan ellenőrizzük, hogy a hackerek áldozataivá vált-e e-mail címünk?

Két weboldalt ajánlunk mindazok figyelmébe, akik szeretnék ellenőrizni hogy érintett volt-e e-mail címük vagy felhasználói nevük adatlopási ügyben. A haveibeenpawned  ingyenes online szolgáltatását megnyitva a kezdőoldalon található keresőmezőbe írjuk be e-mail címünket (felhasználói nevünket) és ellenőrizzük, hogy talált-e egyezést a weboldal meghackelt weboldalak, webes alkalmazások adatbázisából származó felhasználói adatokkal. Ha van egyezés, akkor  a program listázva megjeleníti azt hogy mikor és melyik weboldalról kerültek ki adataink.

A másik hasznos weboldal a meghackelt e-mail címünk kiszűrésére a hacked-emails.com szolgáltatása, ahol szintén ingyenesen ellenőrizhetjük hogy szerepel-e valamelyik elérhetőségünk a feltört e-mail fiókok között. Az ellenőrzési folyamat egy kicsit más, mint az előző esetben. Itt a keresőmezőbe beírva e-mail címünket először egy automata üzenetet fogunk kapni e-mailben, amiben egy linkre kattintva nyithatjuk meg a listát a feltört adatbázisokról.

Mit tegyünk, ha e-mail címünk szerepel a találatok között?

  • Azonnal változtassuk meg az e-mail címhez tartozó jelszavunkat, ha még nem tettük.
  • Használjuk kétlépcsős azonosítást ott, ahol van erre lehetőség.
  • Használjunk erős jelszavakat. Erős jelszó létrehozásához használhatunk online jelszó generátort.
  • Használjunk több e-mail címet, erről itt olvashatunk bővebben.

 

Szerző: Kovács Szabolcs

Feltörték az e-mail fiókunkat? Itt leellenőrizhetjük! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a belepes-regisztracio.hu szerkesztőjeként mindig a legfrissebb adatkezelési és adatbiztonsági híreket oszthatom meg az olvasókkal. Hiszem, hogy szerzőként én is hozzájárulhatok a biztonságosabb internetes felhasználói szokások kialakításához.

Fotó forrása: https://haveibeenpwned.com/